Duurzaam gerijpte Reypenaer kazen

Reypenaer kazen worden gerijpt in een oud kaaspakhuis uit 1906. In die tijd gebruikte men geen koeling en nauwelijks verwarming; men was toen nog niet zo ver met de techniek.

Tegenwoordig is dat anders. Maar niet in het pakhuis van Reypenaer. Dat ruikt nog net als in 1906 en er wordt nauwelijks energie verbruikt om de kazen te rijpen. De rijping vindt plaats in een microklimaat waarbij we gebruik maken van de natuurlijke elementen. Dit heet duurzaam rijpen.

Veel andere kazen worden tegenwoordig gerijpt in enorme koelhuizen op een constante temperatuur van ca. 4 graden. Op deze manier rijpen de kazen snel en kunnen ze snel geleverd worden. Dit gaat echter ten koste van de smaak en de kwaliteit. Bovendien kost het veel energie.

Het rijpen van kazen op een duurzame manier zoals Reypenaer dat al 75 jaar doet, met gebruik van de natuurlijke elementen zoals luchtvochtigheid, temperatuurwisselingen én omgevingsgeuren geven de kaas meer karakter en smaak. Daarbij wordt nauwelijks energie verbruikt. Het gewichtsverlies van ongeveer 25% nemen we voor lief want je krijgt daar een hoge kwaliteit kaas voor terug .

Duurzaam rijpen is dus niet nieuw; rond 1900 was men technisch gezien nog niet in staat om koeling aan te brengen in een kaaspakhuis. Kazen die duurzaam gerijpt zijn, hoeven ook niet persé in een koelkast te worden bewaard. Zij kunnen bij keldertemperatuur worden bewaard. Ook dat is een stukje duurzaamheid uit de oude tijd.

Duurzaam Kaas

Duurzaam gerijpte Reypenaer kazen

This entry was posted in Blogposts Nederlands and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.